Savez izviđača Crne Gore (SICG) - EYCA

Preuzmi svoju EYCA karticu

Zgrabi priliku! Apliciraj za NLB & EYCA Frendi debitnu karticu i uživaj u još više povoljnosti.

Gore navedeni podaci se obrađuju i koriste u svrhu izdavanja EYCA kartice, a sve u skladu sa Politikom zaštite podataka ličnosti NVO "Centar za omladinsku edukaciju". Politika zaštite podataka ličnosti.

Uz to, ovom prijavom kao korisnik EYCA kartice, daješ saglasnost da NVO "Centar za omladinsku edukaciju" koristi navedene lične podatke i kako bi te informisao o novostima i promotivnim akcijama EYCA kartice, kao i u svrhu uspostavljanja i održavanja komunikacije sa tobom (koristimo SendinBlue platformu), u cilju unaprijeđenja usluge koju nudimo.

Važno: Ako si maloljetan/a, neophodno je da nam dostaviš potpisanu saglasnost roditelja za prikupljanje i obradu tvojih ličnih podataka, i to u roku od 5 radnih dana, poštom ili lično na adresu: Trg Nikole Kovačevića br. 13, 81 000 Podgorica.

Da li si siguran da ne želiš naručiti i NLB & EYCA Frendi debitnu karticu?

Nisam

Jesam

Tvoja digitalna EYCA kartica je spremna za korišćenje!

Preuzmi EYCA App na PlayStore ili AppStore prodavnici i besplatno se registruj, koristeći tvoj EYCA serijski broj :


Ukoliko želiš preuzeti i svoju fizičku EYCA karticu, neophodno je da posjetiš naše najbliže distributivno mjesto, a spisak se nalazi na linku.

Savez izviđača Crne Gore (SICG)

cover
Savez izviđača Crne Gore (SICG)
Savez izviđača Crne Gore (SICG)
Ul. Bracana Bracanovića br. 70
Podgorica
sicg@scouts.org.me
068 836 399
cover

Izviđaštvo – skautizam prvi put se javlja u Crnoj Gori dok je bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije, kada je 1928. godine u Nikšiću, Tibor Sekelj organizovao prvu skautsku družinu. O njihovim aktivnostima nemamo podatke.


U našoj zemlji izviđači su zvanično počeli sa radom osnivanjem prvog odreda izviđača u Plavu, bilo je to 4. septembra 1955. godine, Odred se zvao "Budo Tomović". Njegovom formiranju je prethodio "Pohod kroz Crnu Goru" putujući logor pet jedinica iz svih jugoslovenskih republika, a odmah zatim organizovana je Šumska škola na Vidrovanu kod Nikšića, koju je pohađalo nekoliko budućih izviđačkih rukovodilaca. Izviđački odredi se osnivaju i u drugim mjestima Crne Gore, Ivangradu (Berane), Nikšiću, Pljevljima, Tivtu, Cetinju. Konačno, 22. januara 1956. godine u Titogradu (Podgorica) je održana Osnivačka skupština Saveza izviđača Crne Gore i izabran njen prvi starješina, poznati revolucionar Periša Vujošević.


Savezu Izviđača Crne Gore 1. maja 1956. godine na Glavi Zete, tadašnji predsjednik Crne Gore, Blažo Jovanović, svečano je predao zastavu Saveza.


Od tada je Savez Izviđača Crne Gore djelovao i radio u sklopu Saveza Izviđača Jugoslavije sve do 1991.godine. 1. septembra 1995. godine, Savez Izviđača Jugoslavije, koga su činili Savez izviđača Srbije i Savez izviđača Crne Gore primljeni su u Svjetsku organizaciju skauta - WOSM.


Sаvеz Izviđаčа Crne Gore (SICG) је sаmоstаlnа, dоbrоvоljnа, nеpоlitičка, pаtriоtsка, оrgаnizаciја neformalnog оbrаzоvanjа zа djеcu i оmlаdinu. Otvоrеnа je zа svе, bеz оbzirа nа pоrijекlо, nаciоnаlnоst, vjеrsкu i pоlitičкu pripаdnоst.


Sаvеz Izviđаčа Crne Gore čine jedinice којe imајu sjеdištе nа tеritоriјi Crne Gore, trenutno, 20-tak izviđačkih odreda i samostalnih četa, sа oко 1500 člаnоvа.
Sаvеz Izviđača Crne Gore sаrađuје sа оmlаdinsкim оrgаnizаciјаmа nа tеritоriјi Crne Gore i lокаlnim sаmоuprаvаmа.


1. maja 2006. godine Savez Izviđača Crne Gore postaje samostalna organizacija, a Povelja o prijemu u Svjetsku organizaciju Skauta, svečano je dodijeljena na 38. Svjetskoj Skautskoj konferenciji u Koreji, 13. jula 2008. godine.

Ostali partneri