U REDU

Ime*
Prezime*
Adresa*
Grad*
Poštanski broj*
Broj telefona*
eMail*
Datum rođenja*
*Gore navedeni podaci se obrađuju i koriste u svrhu izdavanja EYCA kartice, a sve u skladu sa Politikom zaštite podataka ličnosti NVO "Centar za omladinsku edukaciju". Politika zaštite podataka ličnosti

Uz to, ovom prijavom kao korisnik EYCA kartice, daješ saglasnost da NVO "Centar za omladinsku edukaciju" koristi navedene lične podatke i kako bi te informisao o novostima i promotivnim akcijama EYCA kartice, kao i u svrhu uspostavljanja i održavanja komunikacije sa tobom, u cilju unaprijeđenja usluge koju nudimo.

Važno: Ako si maloljetan/a, neophodno je da nam dostaviš potpisanu saglasnost roditelja za prikupljanje i obradu tvojih ličnih podataka, i to u roku od 5 radnih dana, poštom ili lično na adresu: Trg Nikole Kovačevića br. 13, 81 000 Podgorica.
SHARE:
25.05.2020.
Pek-Men: 40 godina od nastanka jedne od najpopularnijih igara svih vremena

 

Kao što je to obično slučaj kada je riječ o pop-kulturi osamdesetih, i kada je Pek-Men debitovao u Tokiju prije 40 godina, nikome nije moglo da padne na pamet da će prerasti u jednu od najvećih igara svih vremena. Ali u pitanju je mnogo više od svjetski popularne video igre. Kreator Pek-Mena, Toru Ivatani, stvorio je jedan od najprepoznatljivijih simbola današnjice.

 

Pek-Men jedan je od najpoznatijih svjetskih brendova

Sa stopom prepoznatljivosti od 90 odsto , Pek-Men slobodno stoji rame uz rame sa Koka-kolom, Mekdonaldsom i sličnim predstavnicima globalizacije. A sve što je jedan 25-godišnji japanski dizajner video igara htio da uradi 1980. jeste da pokuša da napravi nešto sasvim drugačije.

Video igre su osamdesetih godina dvadesetog vijeka još uvijek bile relativno nov oblik zabave. Svi proizvođači su se držali oprobanog recepta - igara u kojima je glavni cilj da upucate nešto. Da upucate što više nečega. Toru Ivatani je tada radio za kompaniju Namko i zapravo je više volio da radi na fliperima nego na video igrama, baš zbog pretjerane upotrebe vatrenog oružja.

„Igraonice su bile mračna mjesta gdje su odlazili samo dječaci. Htio sam da ta mjesta učinim življim, da u arkadama mogu da uživaju i djevojke i parovi", izjavio je Ivatani u intervjuu za CNN .

Njegovi prethodni radovi, poput digitalnog flipera iz 1978. godine, nisu doživjeli pretjeran uspjeh. Moglo bi se reći da ništa nije ukazivalo da je Ivatani nekakav skriveni genije koji će promjeniti koncept arkadnih igara. Igra koju je osmislio prvo se zvala PuckMan i zapravo originalni naziv igre krije tajnu o njenom porijeklu. PuckMan je potekao od popularne japanske fraze Paku paku taberu - Paku paku je označavalo zvuk žvakanja, otvaranja i zatvaranja usta, a taberu bukvalno znači „jesti".

Ivatani je rekao da je, dok je smišljao igru, razmišljao o konceptima mode i romanse kao idealnim za žensku publiku. Ali onda se sjetio da žene, kao uostalom i sva živa bića, takođe uživaju u činu ishrane, tj. taberu.

Tako je hrana postala središnja tema ove igre. Glavni junak, čiji pol zapravo nije određen, ide kroz lavirint i gricka tačke, energetske lopte i duhove kada mu je to dozvoljeno.

Kako je PuckMan postao Pac-Man

Svi znaju kako izgleda Pek-Men. Tu veliku žutu glavu otvorenih usta možete prepoznati sa udaljenosti od nekoliko kilometara.

Za ovaj prepoznatljiv dizajn junaka japanske video igre zaslužno je, ni manje ni više, nego italijansko nacionalno jelo. Dok je osmišljavao likove u igri koja se zasniva na činu jela, Ivatani je, vjerovatno tražeći inspiraciju, jeo. Kako je jeo picu, uzeo je jedno parče iz kutije i doživio prosvjetljenje. Preostali parčići su formirali oblik budućeg Pek-Mena. Kada je igra stigla do Amerike, naziv PuckMan je djelovao neprikladno. Iako je svojim oblikom podsjećao na hokejaški pak, distributeri su se brinuli da bi djeca mogla da P zamjene slovom F, a to ne bi izašlo na dobro. Zato su odlučili da igru prekrste u Pac-Man.

Promjena imena nimalo nije škodila igri i njenoj popularnosti pa je od 1981. do 1987. godine prodato skoro 300.000 arkadnih mašina širom svijeta. U to vrijeme, to je bila ozbiljna cifra. Pek-Men je unio niz inovacija u svijet video igara. Neki teoretičari video igara ga čak smatraju jednom od prvih igara u žanru lavirinta. Iz originalnog Pek-Men-a se izrodilo nekoliko gotovo identičnih naslova - Gospođa Pek-Men, Pek-Men Plus, Džunior Pek- Men, Bejbi Pek-Men i Profesor Pek-Men. Iako je originalna verzija najpopularnija, mnogi kritičari smatraju da je Gospođa Pek-Men daleko bolja igra.

Pek-Men je dobio i svoj crtani film, brojne igračke, a jedan je i od glavnih likova u filmu Pikseli sa Adamom Sendlerom. Posebno izdanje retro arkadne mašine povodom četrdesetogodišnjice Pek-Mena može se nabaviti po cijeni od 400 dolara. I, kao i uvijek, Pek-Men je nevjerovatno zarazan. Kada je 2010. godine Gugl zamjenio logo sa verzijom Pek-Mena, povodom tridesetogodišnjice od izlaska igre, to je svijet koštalo pet miliona ljudskih sati i 120 miliona izgubljenih dolara, pokazali su rezultati jedne studije .

Toru Ivatani je poslednji put radio na Pek-Menu 2007, a sada predaje dizajn video igara na Politehničkom univerzitetu u Tokiju.

 

Izvor slike: unsplash.com