U REDU

Ime*
Prezime*
Adresa*
Grad*
Poštanski broj*
Broj telefona*
eMail*
Datum rođenja*
*Gore navedeni podaci se obrađuju i koriste u svrhu izdavanja EYCA kartice, a sve u skladu sa Politikom zaštite podataka ličnosti NVO "Centar za omladinsku edukaciju". Politika zaštite podataka ličnosti

Uz to, ovom prijavom kao korisnik EYCA kartice, daješ saglasnost da NVO "Centar za omladinsku edukaciju" koristi navedene lične podatke i kako bi te informisao o novostima i promotivnim akcijama EYCA kartice, kao i u svrhu uspostavljanja i održavanja komunikacije sa tobom, u cilju unaprijeđenja usluge koju nudimo.

Važno: Ako si maloljetan/a, neophodno je da nam dostaviš potpisanu saglasnost roditelja za prikupljanje i obradu tvojih ličnih podataka, i to u roku od 5 radnih dana, poštom ili lično na adresu: Trg Nikole Kovačevića br. 13, 81 000 Podgorica.
SHARE:
07.02.2020.
Prvoplasirana startap ideja: Kroz Podgoricu sa pametnom aplikacijom Experience with me

 Fond za prvu nagradu obezbijedio je Univerzitet Crne Gore, u iznosu od 3000 eura.

Prema ocjeni Komisije, nagrađeni idejni projekti su na najbolji način pristupili rješavanju izazova u našem okruženju i pružili najtemeljniju i sveobuhvatnu analizu svih segmenata razrade biznis ideje i biznis plana koji su zahtijevani u prijavnom formularu.

Sa Andreom smo razgovarali o projektu Experience with me, koji se bavi unapređenjem informativnih servisa za turiste i posjetioca istorijskih i kulturnih znamenja, ali i brojnih turističkih atrakcija u Crnoj Gori, restorana, hotela, kroz razvoj specijalizovane onlajn platforme odnosno, turističke aplikacije. Poseban fokus projekta je na Podgorici, kao na glavnom gradu.

UCG: Da li prvi put učestvujete na startap konkursu?

ANDREA MIĆANOVIĆ: Da, ovo je prvi put da sam se prijavila na ovakav konkurs. Učestvovala sam na različitim predavanjima i školama o startap preduzetništvu, ali se ranije nikada nisam dovoljno ohrabrila da se oprobam u ovoj oblasti.

 

UCG: Kako ste došli na ideju da se bavite temom koja se tiče turizma, odnosno usmjerite razradu vašeg startapa na unapređenje informativnih servisa za turiste i posjetioce istorijskih i kulturnih znamenja, ali i brojnih turističkih atrakcija u Crnoj Gori?

ANDREA MIĆANOVIĆ: Iskustva mnogih mojih prijatelja iz inostranstva koji su posjetili Podgoricu, ali i objavljena istraživanja, pokazuju da ona, u odnosu na pojedine druge gradove Crne Gore, ne privlači veliki broj turista. Informacije o znamenitostima Glavnog grada turisti teže pronalaze na jezicima koje govore, što utiče na kvalitet njihove posjete, te utisak koji prenose poznanicima. Cilj mi je bio da osmislim proizvod koji će na jednom mjestu objediniti sve informacije o spomenicima, institucijama, parkovima i drugim mjestima koje u Podgorici treba posjetiti, što će, u krajnjem, uticati na povećanje broja njenih posjetilaca. Bilo mi je važno i da proizvod odgovara potrebama savremenog čovjeka - da je lako dostupan, jednostavan za upotrebu i da štedi vrijeme.

 

UCG: Realizacija startapa Experience with me predviđa kreiranje onlajn platforme koja omogućava turistima i lokalcima da se na jednom mjestu informišu o istoriji i kulturi Crne Gore i Podgorice? Na koji način funkcioniše aplikacija?

ANDREA MIĆANOVIĆ: Experience with me je zamišljena kao onlajn platforma (www.experiencewith.me), ili aplikacija namijenjena turistima i lokalcima. Omogućava im da se na jednom mjestu informišu o istoriji i kulturi Podgorice, a potencijalno i drugih crnogorskih gradova. Aktivira se kada se korisnik prijavi na Wi-Fi Glavnog grada, prilikom posjete sajta TO Podgorica, ili kada skenira QR kod dostupan na različitim lokacijama u Podgorici. Na samom početku, učita se video dobrodošlice od strane gradonačelnika ili neke druge prepoznatljive ličnosti (sportiste, muzičara, glumca...) - ambasadora grada. Potom postaje vidljiva mapa sa ucrtanim mjestima koje treba posjetiti tokom boravka u Podgorici, kao i audio vodič za svako od njih.

Na kraju posjete, aplikacija korisnicima nudi mogućnost učešća u kvizu u vezi sa informacijama o kojima su slušali tokom obilaska grada. Ukoliko tačno odgovore na 90% pitanja, dobijaju kod koji mogu da iskoriste za izradu svoje fotografije na foto mašini koja bi bila postavljena u neposrednoj blizini mosta Milenijum, tako da se na fotografiji nalazi ova znamenitost. Ukoliko bi aplikacija zaživjela, ideja je da korisnici kao nagradu dobijaju i kodove sa popustom koje bi dodjeljivali partneri Experience with me (restorani, pozorišta, bioskop, itd).

Experience with me sadrži i servisne informacije i instrukcije za pozivanje hitnih i taxi službi, lokacije ambasada, informacije o uvezanosti Glavnog grada sa ostalim crnogorskim gradovima (razdaljina, saobraćajna mreža, cijene karata), ali i crnogorskim tradicionalnim jelima, te dešavanjima u gradu.

 

UCG: U kojoj su mjeri vase kolege zainteresovane za učešće u ovakvim konkursima i uopšte pokretanje startapa? Šta ih pokreće?

ANDREA MIĆANOVIĆ: U Crnoj Gori još uvijek nije u dovoljnoj mjeri zaživio preduzetnički duh, mada mladi ljudi u mom okruženju sve češće razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa, podstaknuti brzim razvojem tehnologija i svijeta komunikacija. Više ne tražimo nužno stabilnost na poslu, već rizikujemo svjesni odgovornosti, ali i potencijalnih značajnih rezultata koje možemo postići.

Startapovi su dobar vid razvoja talenata i ispoljavanja kreativnosti, jer ne samo što nas stimulišu da se konstantno usvršavamo u oblasti kojom se bavimo, već nam pružaju priliku da doprinesemo razvoju društva na pozitivan način, pa i da zaposlimo druge. Dobro je što institucije sistema podstiču mlade da razmišljaju u smjeru drugačijem od ustaljenog i preuzmu rizik. Na taj način, kao i zahvaljujući pozitivnim iskustvima vršnjaka koji su postigli uspjeh u svijetu preduzetništva, sigurna sam da će sve više mladih biti motivisano da krene ovim putem.

Nadam se da će i moja ideja biti nečija motivacija.

Izvor slike: Turistička organizacija Podgorica